Nak dijadikan cerita tahun lepas wife pregnant tapi yang buat saya agak terkilan mertua minta wife ggurkan kandunganl

assalamualaikum admin dan warga krt.. minta hidekan profile sebab ni pakai fb kawan. kawan yang suggestkan untuk post disini untuk minta sedikit pendapat
maaf kalau cerita saya agak panjang.

saya seorang lelaki umur 29 tahun. sudah berkahwin 8 tahun dan baru dikurniakan anak 4 bulan lepas. ceritanya macam ni.. isteri saya anak tunggal dan dibesarkan oleh mak mertua lepas kematiyan ayah dia waktu isteri masih kecil lagi.

isteri memang tak bekerja dari awal kawin sebab dia nak jaga mak dia. saya takda masalah bab tu sebab bagi saya itu hak dia untuk bekerja atau tak
saya bukanlah bergaji besar tapi alhamdulilah cukup untuk tanggungan berdua sebab selama 7 tahun kawin kami belum ada rezeki anak..

setiap bulan saya akan bagi wife rm250 untuk duit bulanan dia tapi semua barangan dapur dan bil bil semua saya yang bayar rm250 tu memang khas untuk peribadi dia sahaja. saya tak pernah tanya duit bulanan yang saya bagi tu dia buat apa sebab tu memang saya peruntukkan khas untuk dia.

apa yang saya nak luahkan disini adalah.. dari awal kawin wife memang selalu belikan barang dapur untuk mak dia.. setiap bulan dia akan minta saya dalam 300 untuk belikan barang dapur mak dia. awalnya saya memang tak kisah sebab setiap hujung bulan saya mesti akan ada simpanan walaupun sikit.

saya faham yang mak mertua tak bekerja dan isteri nak jaga mak dia. tapi since negara dilanda covid ni saya diberhentikan kerja sebab company taknak tanggung rugi dan sejak pkp saya da buat 2 kerja siang saya jadi runner.. malam saya berniaga burger (da tutup sebab tak laku).. jadi sekarang saya cuma bekerja sebagai runner sahaja..

pendapatan makin lama makin kurang mungkin juga disebabkan lambakan runner sekarang.. kalau order banyak rezeki banyak.. kalau kurang belum ada rezeki lagi. nak dijadikan cerita tahun lepas wife pregnant.

Aalhamdulilah syukur yang tak terhingga sebab dapat rezeki besar tapi yang buat saya agak terkilan mak mertua pernah minta wife ggurkan kandungan sebab waktu tu kewangan kami tak stabil tapi wife taknak sebab kami tunggu lama..

saya buat keputusan untuk jual kereta sebab duit simpanan makin berkurang and kami pulak da nak dapat baby..
saya pernah bekerja di pasaraya sebagai cashier sebab nak ada gaji tetap tapi saya berhenti sebab wife alahan teruk waktu mengandung sampai tak boleh bangun dan kerap muntah.

jadi saya berhenti dan kerja sebagai rider semula sebab senang nak jenguk wife kalau dia nak apa2..
yang jadi permasalahan sekarang.. sampai sekarang wife tetap minta duit 2-3 ratus dari saya untuk belikan mak mertua barang dapur.

Sebelum ni saya masih berdiam diri walaupun untuk saya cuma makan ikan goreng/telur tapi wife belikan udang sotong untuk mertua.. saya masih okay sebab saya tau wife nak berkhidmat dan balas jasa mertua

tapi sekarang da tak sama.. kami da ada baby dan bagi saya barang keperluan baby lebih penting untuk masa sekarang ni.. setiap hujung bulan benda pertama yang saya akan buat settlekan bil dan barang baby dulu.. tapi wife selalu ingatkan saya jangan lupa masukkan nafkah dia dan duit belanja bulanan mak mertua..

selama ni memang keluarga saya tak pernah tau hal ni sebab saya tak pernah cerita.. tapi waktu isteri berpantang di rumah mak saya haritu isteri ada mengadu dengan adik saya yang saya kurangkan bulanan dapur mak dia. lepas family saya dapat tau.

dorang ada tanya saya dan saya mengaku (mungkin silap saya disini).. ibu saya cuba nasihatkan isteri berkenaan keadaan kewangan keluarga kami tapi wife merajuk dengan saya katanya saya mengadu dengan keluarga saya.. padahal saya langsung tak pernah cakap apa2 pun..

saya nak tanya warga krt.. saya taknak wife berdosa kalau saya tak redha dengan apa yang dia buat.. tapi jauh di lubuk hati saya.. saya mula rasa tak ikhlas setiap kali kena keluarkan duit belanja untuk mertua sedangkan kami sendiri berjimat bab makan sebab utamakan barang keperluanĀ  baby.

saya nak tanya apa yang patut saya buat sekarang ni?? perlu ke saya cuba untuk terima je semua ni?? saya da advice isteri.. hari2 saya nasihat tapi wife mesti tarik muka..
saya sayangkan isteri nak2 lagi dia baru je lahirkan anak.. awal2 lepas bersalin wife hari2 menangis sebab dia kata takut meninggal waktu bersalin sebab saya tiada untuk teman dia

saya appreciate sangat apa yang dia buat.. sampai bila2 saya takkan lupakan pengorbanan dia lahirkan zuriat kami..
saya pernah minta mak mertua duduk dengan kami tapi dia taknak sebab rumah di kampung tu rumah pusaka keluarga isteri.. saya pernah minta isteri untuk buat kerja online tapi isteri taknak sebab bukan minat dia.

bila saya cuba nasihatkan wife akan cakap dengan saya semula berkenaan hukum jika isteri taknak bekerja.. saya tau soal hukum dan saya pun tak boleh paksa dia kerja kalau dia takmau.

apa yang perlu saya buat?? saya da cuba minta pandangan orang yang da lama kawin tapi ramai bagi cadangan suruh lepaskan isteri je.. saya taknak benda tu berlaku.. maaf kalau luahan saya panjang..