Kisahnya selepas 3 hari suami pujuk dan ajak rujuk dan tak lama lepastu saya telah mengandung

Asslmualaikum warga krt. To admin macam biase ye hide profle. Saya mlu sbenarnye nak pm gna acc btul nie, tpi saya rsa saya perlu share kisah saya nie untuk rujukan psangan lain..

Sebab saya tgok rmai yang dh dtalak tapi tkut nak pergi pjbt agme. Ksudahan taktahu msih sah atau tak rmhtgga tuu. Saya mulakan crita dengan skit ksah hbungan saya dn suami.

Nikah slepas 4tahun knal, lpas nikah rzeki Allah bgi anak bderet.. 5tahun nikah dah ade 4org anak. Yes. Memg brnak tak berhentii.. Alhmdlillah, smua normal. Crita brmula bla saya mula pndah duduk kg suami slepas ayh suami mninggal.

Mse ni saya bru lpas brsalin anak ke3. Biase lah ble dh blik kg sndri, kwan2 rmai, jadi sikap suami mula brubah. Terlalu berkwan, smpai ambik bnde2 terlarang, snang crte, kwan2 skeliling die memg sangat2 negatif.

Mse tu plk hdup kami memg susah. Suami cma bkerja sbgai jaga, lpastu tkar jadi tukang kebun, saya plak tak bkerja sebab jge anak2 kt rmah.. Kmi kerap brgduh smpai lah kemuncak, suami lafaz talak 1 pada saya..

Sebut nama penuh beserta ‘talak 1’. Saya org yang bleh kate tahu hkum agma. Lpas suami tlak, saya jaga batas. Saya bertudung kat rmah dan saya memang terus kre waktu eddah saya.

Cma saya memg tak pergi pejabat agme mse tu sebab anak kcik2, saya sush nak kluar. suami plak sejenis tak pndai nak buat sgala urusan rasmi, lagi pula memang saya fkir sangat2 leceh berurusan dgn mhkmah. Jdi saya fkir kalau smpai hbis eddah suami tak ajak rjuk bru saya ke mhkmah..

Kisahnya selepas 3 hari suami pujuk dan ajak rujuk dan mase nie suami sebut lafaz nak rujuk dan saya setuju. Tak lama lepstu saya tau saya mgndung. Mse ni emosi saya sangat2 truk. Memg saya meroy4n je spnjg pregnant. TAKlme lpastu kmi brgduh bsar lgi..

Sebab suami msih takberubh. Time nie saya meganndung 7 bln takslap. Suami lafaz lgi cerai sebab saya yang provok die. Mse tu memg fikir dh taknak sangat dgn die. So mse ni saya fkir dh jatuh talak ke2. Sme macam mle2.

Saya takke pjbt agma, tpi saya jge sndri btas saya. Smpai 1 mlm suami dtg peluk saya, tnpa sebut apa2 kmi bersama. Msa tu saya google knon nya ble brsama auto rjuk. Tpi lpas brsama saya bncg n tnya suami nak rjuk ke? N suami kata ya..

N saya siap warning saya ckp kta tggal 1tak pluang je lgi. So stel kt stu. Dua2 kli cerai both our fmly memg taktau pape.

TAKlma lpastu saya bersalin. Sangat2 ltih dgn prgai suami mse dgn anak kcik2, fzkal n mental saya ex hausted, macam meroy4n pon ade. 1 hri saya takdpt kwal, saya mengmok. Pkul 1 pgi suami blik saya ajk die bperang. Saya provok die lgi sruh ceraikn saya.

Bby 6bln tak silap mse nie. Mse nie pon suami dlm keadaan yang sangat2 mrah lpas lafaz nama penuh n ayt ‘aku ceraikn ko dgn talak 10’ siap lud4h saya lgi.. Mse nie saya dh mraung. Saya ckp dh hbis dh  talak.

Dh takbleh brsama lgi dah. Saya trus call adik saya, mse tu jgak adik saya dri jb drive ke serembn amik saya. Pkul 4pgi adik smpai, kmi tros grak ke jb smula. Hmpir 8pgi bru saya smpai rmah. Mse nak grak nie suami meraung2 peluk anak2. Saya ckp kte dh takbleh bsma lgi.

Smpai jb saya tdo skejap lpastu trus saya pergi pjbt agma fail kes. Msa nie saya crite smua, cme part suami saya amik bende trlrang saya memg takcrita sebab saya taknak aibkn suami..

Saya kne bebel sebab 3 kali lafaz jdik dorg kne bukak 3fail kes. Mse ni saya memg tak brduit, jdi nak bkak fail kne buat afidavit (btulkn kalau saya slah) takslap saya dgn law firm.. 1kes rm80 mse tu, so 3 kes jtuh rm240. Saya memg takd 1sen pon mse nie.

Call suami pon die takd duit. So pgwai nasiht saya pergi mohon bantuan kewangan segera dgn baitulmal mse tu jgak. Pgwai bntu, saya mhon dpt cash ondspot rm200 trus saya pergi fail kes. Pguam pon mse tu ksian kt saya, n bntu saya die cma caj rm180 je 3kes nie.. Msih ada bayaran proses kt pjbt agma. Dlm rm50 takslpa saya..

Kne tggu 2blan sblom trikh sbutn kes. Slma 1bln saya duduk jb saya jdi macam org gle tlak. Mnangis2 meraung2 sebab memg rse kmi dh tak ada pluang sbgai suami istri. Memg saya ada fkir nak buat ‘cin4 buta’ n suami stuju.

*nanti last story saya crita psal cin4 buta) ok, sambung. Sbulan kt kg saya dh glisah sangat n anak yang slung pon skolah so saya mintk blik duduk dgn suami. Saya jnji saya jga btas. Saya pon dh minta nsiht pgwai pjbt agma dorg kate boleh sbumbung tpi jga btas sebab tkut tlak dh jtuh kli ke3 tu. Sebab macam tu memg tak boleh rjuk dah.

Ok, long story short, tba msa bicara kmi blik jb. Mse nie saya dh mintk maaf awl2 dgn suami n tkut sangat. Rsa macam hri trakhir jdik istri.. Sampai sana kami msuk blik macam pjbat tuan hakim, bcra kt stu je. Saya msih ingat nma tuan hkim tu smpai skrg.

Dia minta crita a-z. Die tnya smuanya luar dlm hbungan kmi. Last die tnye ‘kalau msih ada pluang nak brsama ke nak pisah trus?’ Kmi sma2 jwab nak brsama smula. Lpastu hakim bgi nasiht kalau dpt brsama smula macam mna nak jga rmahtgga.

Tuan hakim nasiht tntg kewangan keluarga jgak. Mse ni macam pelik, eh, ade pluang ke, knapa tuan hakim nasiht macam nie.. Dlm 15mnit tuan hkim diam smbil sign file2 kes kmi, tuan hkim sebut kes kmi.  bersambung.

Asslmualaikum warga krt. To admin macam biase ye hide profle. Saya mlu sbenarnye nak pm gna acc btul nie, tpi saya rsa saya perlu share kisah saya nie untuk rujukan psangan lain.. Sebab saya tgok rmai yang dh dtalak tapi tkut nak pergi pjbt agme. Ksudahan taktahu msih sah atau tak rmhtgga tuu. Saya mulakan crita dengan skit ksah hbungan saya dn suami. Nikah slepas 4tahun knal, lpas nikah rzeki Allah bgi anak bderet.. 5tahun nikah dah ade 4org anak. Yes. Memg brnak tak berhentii.. Alhmdlillah, smua normal. Crita brmula bla saya mula pndah duduk kg suami slepas ayh suami mninggal. Mse ni saya bru lpas brsalin anak ke3. Biase lah ble dh blik kg sndri, kwan2 rmai, jadi sikap suami mula brubah. Terlalu berkwan, smpai ambik bnde2 terlarang, snang crte, kwan2 skeliling die memg sangat2 negatif. Mse tu plk hdup kami memg susah. Suami cma bkerja sbgai jaga, lpastu tkar jadi tukang kebun, saya plak tak bkerja sebab jge anak2 kt rmah.. Kmi kerap brgduh smpai lah kemuncak, suami lafaz talak 1 pada saya.. Sebut nama penuh beserta ‘talak 1’. Saya org yang bleh kate tahu hkum agma. Lpas suami tlak, saya jaga batas. Saya bertudung kat rmah dan saya memang terus kre waktu eddah saya. Cma saya memg tak pergi pejabat agme mse tu sebab anak kcik2, saya sush nak kluar. suami plak sejenis tak pndai nak buat sgala urusan rasmi, lagi pula memang saya fkir sangat2 leceh berurusan dgn mhkmah. Jdi saya fkir kalau smpai hbis eddah suami tak ajak rjuk bru saya ke mhkmah..

Kisahnya selepas 3 hari suami pujuk dan ajak rujuk dan mase nie suami sebut lafaz nak rujuk dan saya setuju. Tak lama lepstu saya tau saya mgndung. Mse ni emosi saya sangat2 truk. Memg saya meroy4n je spnjg pregnant. TAKlme lpastu kmi brgduh bsar lgi.. Sebab suami msih takberubh. Time nie saya meganndung 7 bln takslap. Suami lafaz lgi cerai sebab saya yang provok die. Mse tu memg fikir dh taknak sangat dgn die. So mse ni saya fkir dh jatuh talak ke2. Sme macam mle2. Saya takke pjbt agma, tpi saya jge sndri btas saya. Smpai 1 mlm suami dtg peluk saya, tnpa sebut apa2 kmi bersama. Msa tu saya google knon nya ble brsama auto rjuk. Tpi lpas brsama saya bncg n tnya suami nak rjuk ke? N suami kata ya.. N saya siap warning saya ckp kta tggal 1tak pluang je lgi. So stel kt stu. Dua2 kli cerai both our fmly memg taktau pape.

TAKlma lpastu saya bersalin. Sangat2 ltih dgn prgai suami mse dgn anak kcik2, fzkal n mental saya ex hausted, macam meroy4n pon ade. 1 hri saya takdpt kwal, saya mengmok. Pkul 1 pgi suami blik saya ajk die bperang. Saya provok die lgi sruh ceraikn saya. Bby 6bln tak silap mse nie. Mse nie pon suami dlm keadaan yang sangat2 mrah lpas lafaz nama penuh n ayt ‘aku ceraikn ko dgn talak 10’ siap lud4h saya lgi.. Mse nie saya dh mraung. Saya ckp dh hbis dh  talak. Dh takbleh brsama lgi dah. Saya trus call adik saya, mse tu jgak adik saya dri jb drive ke serembn amik saya. Pkul 4pgi adik smpai, kmi tros grak ke jb smula. Hmpir 8pgi bru saya smpai rmah. Mse nak grak nie suami meraung2 peluk anak2. Saya ckp kte dh takbleh bsma lgi.

Smpai jb saya tdo skejap lpastu trus saya pergi pjbt agma fail kes. Msa nie saya crite smua, cme part suami saya amik bende trlrang saya memg takcrita sebab saya taknak aibkn suami.. Saya kne bebel sebab 3 kali lafaz jdik dorg kne bukak 3fail kes. Mse ni saya memg tak brduit, jdi nak bkak fail kne buat afidavit (btulkn kalau saya slah) takslap saya dgn law firm.. 1kes rm80 mse tu, so 3 kes jtuh rm240. Saya memg takd 1sen pon mse nie. Call suami pon die takd duit. So pgwai nasiht saya pergi mohon bantuan kewangan segera dgn baitulmal mse tu jgak. Pgwai bntu, saya mhon dpt cash ondspot rm200 trus saya pergi fail kes. Pguam pon mse tu ksian kt saya, n bntu saya die cma caj rm180 je 3kes nie.. Msih ada bayaran proses kt pjbt agma. Dlm rm50 takslpa saya..

Kne tggu 2blan sblom trikh sbutn kes. Slma 1bln saya duduk jb saya jdi macam org gle tlak. Mnangis2 meraung2 sebab memg rse kmi dh tak ada pluang sbgai suami istri. Memg saya ada fkir nak buat ‘cin4 buta’ n suami stuju.(nanti last story saya crita psal cin4 buta) ok, sambung. Sbulan kt kg saya dh glisah sangat n anak yang slung pon skolah so saya mintk blik duduk dgn suami. Saya jnji saya jga btas. Saya pon dh minta nsiht pgwai pjbt agma dorg kate boleh sbumbung tpi jga btas sebab tkut tlak dh jtuh kli ke3 tu. Sebab macam tu memg tak boleh rjuk dah.

Ok, long story short, tba msa bicara kmi blik jb. Mse nie saya dh mintk maaf awl2 dgn suami n tkut sangat. Rsa macam hri trakhir jdik istri.. Sampai sana kami msuk blik macam pjbat tuan hakim, bcra kt stu je. Saya msih ingat nma tuan hkim tu smpai skrg. Dia minta crita a-z. Die tnya smuanya luar dlm hbungan kmi. Last die tnye ‘kalau msih ada pluang nak brsama ke nak pisah trus?’ Kmi sma2 jwab nak brsama smula. Lpastu hakim bgi nasiht kalau dpt brsama smula macam mna nak jga rmahtgga. Tuan hakim nasiht tntg kewangan keluarga jgak. Mse ni macam pelik, eh, ade pluang ke, knapa tuan hakim nasiht macam nie.. Dlm 15mnit tuan hkim diam smbil sign file2 kes kmi, tuan hkim sebut kes kmi.  bersambung.